Oh no! Where's the JavaScript?
Your Web browser does not have JavaScript enabled or does not support JavaScript. Please enable JavaScript on your Web browser to properly view this Web site, or upgrade to a Web browser that does support JavaScript.
Sign In
Not a member yet? Click here to register.

Step 4: Config / Database Setup Error [Solved]

Greetings,

I have begun to set up PHP-Fusion on my local machine running WAMP server version 2.1 which includes Apache 2.2.17, Php version 5.3.5 and MySQL version 5.5.8. I am using PHP-Fusion version 7-00-07.

I am getting a "Unable to create database tables" Error. Everything before that step seems to be working fine. Before the error I have two messages that state "Database connection established & Config file successfully written."

When it tries to create the database tables I get a whole bunch of errors:

"You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'TYPE=MyISAM' at line 9You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'TYPE=MyISAM' at line 17You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'TYPE=MyISAM' at line 8You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'TYPE=MyISAM' at line 7You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'TYPE=MyISAM' at line 7You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'TYPE=MyISAM' at line 7..."

This repeats a good number of times. Any help would be greatly appreciated.

Thank you
An update to this issue.

I found out that TYPE= has been depreciated. The new syntax for this application should read ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8. I have changed all of the entries in my setup.php file and it has created the tables.

MODS please close this thread.

Thank you.
Why do you use this "old" version!?
Good question. I linked to this site from http://gscripts.net/. That was the version that downloaded for me.

Thanks.
Wow, that release was from 5 years ago.

I should download and reminisce.

Oh the irony of the memories flooding in. B)
Its OK. I installed the older version on my local machine to test out the install process. I downloaded and installed version 7-02-01 to my hosted site, without any changes to the code.

I am having some trouble setting up registration. It seems I have some tweaking to do on the email registration part yet. I have searched this site for any clues on how to use Gmail as the email sever, but I haven't gotten it to work yet.

Thanks
Thread Information
Author
Replies
6 posts
Views
3445 times
Last Post
Last updated on 9 years ago
You can view all discussion threads in this forum.
You cannot set up a bounty in this discussion thread.
You can start a new discussion thread in this forum.
You cannot reply in this discussion thread.
You cannot start on a poll in this forum.
You cannot upload attachments in this forum.
You can download attachments in this forum.
You cannot up or down-vote on the post in this discussion thread.
Users who participated in discussion: NetriX, gh0st2k, Bill1095